Leven zonder plan is waar ik enorm van hou en wanneer ik misschien wel op m’n best ben. Ik leef volledig in het moment, laat me verrassen en geef me over. Een aantal jaar geleden heb ik 2 maanden zo gereisd door India. Mijn meest inspireerde reis, omdat ik zo in vrijheid en verbinding leefde met dat wat zich aandiende. De mensen die ik ontmoette, de plekken waar ik naartoe ging, de belevenissen die zich aaneenregen.
Die manier van leven is een belangrijke inspiratie geweest om ook zo te leven in Nederland. Zo heb ik gekozen voor het avontuur met het hebben van een eigen bedrijf. Laat ik me leiden door wat zich aandient en tracht ik te leven zonder al teveel plannen. Dat is hier lastiger natuurlijk, omdat we hier veel planmatiger leven. Als ik rondreis met een rugzak en gespaard geld, heb ik geen verplichting, behalve te zorgen voor eten en een slaapplek. Ook is een belangrijk verschil dat in India alles anders is dan hier. Ik was compleet los van al mijn vaste patronen. Zelfs de wc’s zijn anders! Ook dat went, want ik weet nog goed dat ik terugkwam, met mijn ouder op het terras in Gouda zat, ik plassen moest en op zoek ging naar het eerste de beste vrij en beschutte hoekje om de druk van de ketel te laten stromen…”o ja, hier hebben we gewoon weer wc’s en ik hoef niet op straat mijn ding te doen”, realiseerde ik mezelf met een grote glimlach! Precies op dit punt, het nieuwe ‘wc’ gedachte patroon wat ik had ontwikkeld, is waar het interessant wordt. Om vrij en avontuurlijk te leven, ook in mijn eigen landje, heb ik me vrij te maken. Vrij van het vaste plan en af te stemmen op,… ja op wat eigenlijk? Op het diepste in mijzelf, daar waar het leven zit. Op het punt dat ik het nog niet weet, voordat de gedachte van een ogenschijnlijk zeker vervolg zijn intrede doet. Dat is spannend om daar vanuit te leven en ook wil ik niets liever dan dat. Dit is ook de reden waarom ik yoga doe en mediteer. Om bewuster te worden, om me af te stemmen op die lege ruimte in mijzelf waar vanuit de impuls oprijst. Zo hadden we deze morgen een heerlijk meditatie. Ik had mezelf bedwongen om geen plan te bedenken voor de meditatie en ik kon het laten ontstaan. Afgestemd. Een deelnemer gaf het ook terug, dat de woorden die ik zei precies aansloten bij waar zij was in de meditatie. Dat lukt natuurlijk niet altijd en vraagt ook discipline. Hierover later meer…

Kom gerust een keertje meedoen!

https://tomvanderlinde.nl/#meditatie