Vriendelijke vreemdeling als coach

Soms merk je dat er iets is in je leven dat niet meer klopt. Dat je dat anders wil. Of er dient zich iets aan, iets nieuws en hoe ga je daar mee om? Het kan zelfs met een crisis gepaard gaan. Je leven staat op z’n kop. Er is iets veranderd in jou van binnenuit, of er gebeurt iets om je heen waartoe je je opnieuw te verhouden hebt. Elk mens kent zulke momenten in zijn of haar leven. Vaak kom je daar uit met hulp van de mensen om je heen. En in andere gevallen niet. Dan kan de hulp van een vriendelijke vreemdeling daar belangrijk in zijn. Er zijn momenten in je leven dat je die tegenkomt. Als je op reis bent bijvoorbeeld, of gewoon in de supermarkt. Een wildvreemde die je op een of andere manier aan het denken zet, je richting geeft in je leven. Ga maar eens na, je bent ze ongetwijfeld tegengekomen. Als coach begeleid ik mensen die hulp zoeken met de invulling van hun leven. Welke richting ga je op, klopt dat voor jou? Het zijn levensvragen, waar zingeving de onderlaag is. Daarbij kan ik je helpen en ben ik als coach een vriendelijke vreemdeling die je op kunt zoeken.

Crisis – ellendig en ook hoopvol

Mensen in een crisis. Het is natuurlijk heftig en moeilijk, iemand lijdt. Dat gun ik niemand. En ergens ook wel, omdat het je ook heel dicht bij jezelf kan brengen. Het kan een begin van een bijzondere weg zijn. Zo ken ik het zelf ook. Het zijn de momenten die je wakker schudden, je doen beseffen dat je eigenlijk leeft op een manier zoals je dat helemaal niet wil, en toch doe je het. Van hieruit kan een enorme creativiteit en verandering ontstaan. Het vraagt wel wat van je. Je zult op zoek moeten gaan, op zoek naar de kern van de crisis. Het patroon waar je in bent geraakt, het heeft zich onthuld in die crisis. Stap voor stap kun je daar verder bewust van worden, bewustzijn op krijgen. De weg vanuit een crisis naar verandering en groei kun je hiermee in gang zetten. Een crisis, ellendig en ook hoopvol. Graag help ik je bij het vinden van jezelf, jouw weg, door de crisis heen.

Loopbaancoaching

Begeleiding in werk

“…maar wat zou je eigenlijk het liefst zelf willen?”

Je werk vormgeven vanuit jezelf, groei van binnenuit naar buiten.

Als ik werk met mensen die zoeken in hun loopbaan, ga ik met hen op zoek naar wat er in deze mens leeft. Wat zijn je verlangens, waar liggen je talenten, welke weg heb je tot nu toe afgelegd als mens, als werkend mens. Wat vind je nu echt leuk, gaaf om te doen? Hier vanuit gaan we aan de slag. Ook kijken we naar de belemmeringen die je daarin tegenkomt, wat dit met je doet, hoe je ermee omgaat en hoe het je vormt. Soms moet er onkruid gewied worden zodat er ruimte ontstaat en de juiste voeding bepaald worden, om jou groei vorm te geven. De talenten en verlangens die jij hebt, die jou uniek maken als mens, wat heb jij daarin te bieden? Besef maar eens dat er niemand is zoals jij, niemand. Dat jij daarmee ook iets kan, iets te bieden hebt wat niemand anders kan. Misschien zie je dat niet direct, geloof je het niet, of wel en weet je niet wat je ermee moet. Daar kunnen we mee aan de slag.

FAQ / Vragen over life coaching

Als je merkt dat je vastloopt met jezelf, en tegelijkertijd ook een verlangen hebt om er wat aan te doen. En andersom kan ook. Eigenlijk als je iets veranderen wilt in je dagelijks bestaan.

Nee dat hoeft niet, helemaal niet zelfs. Als je je vraag of behoefte nog niet helemaal duidelijk hebt, dan is dat het beginpunt van een sessie. Dan gaan we samen op ontdekking. Als er maar energie op zit zou je kunnen zeggen. Dat je merkt dat het je bezighoudt, of dat je er iets mee wilt.

Dat je je leven zo inricht zoals jij het zou willen, dat je vrij bent en je ook zo voelt. En dat je daarin de beste versie van jezelf kunt zijn, dienstbaar kunt zijn aan jezelf, en je omgeving. Dit is waar vanuit we gaan werken. Elk thema of vraagstuk wat daar aan relateert is meer dan welkom.

Nou, bijvoorbeeld dat je over je grenzen heen laat lopen. Jij bent altijd degenen die het wel weer oplost. Of je moet altijd huilen en wordt nooit eens boos. Of je zou zo graag wel eens wat anders willen in je werk, maar je hebt geen idee wat en hoe? Je merkt dat je heel goed kan denken, maar eigenlijk niet zo goed bij je gevoel kan. Dat je merkt dat je snel afwezig bent en daardoor contact verliest met je omgeving, die daar dan ook nog eens wat van vindt. Dat je daadkracht mist.

Je zou graag willen gaan staan voor je zaak. Of dat je het wel zou willen, maar dat je eigenlijk niet eens weet waarvoor je zou willen gaan staan? Dat je altijd maar twijfelt en twijfelt. Hoe hak ik nou die knoop door? Dat je graag zou willen werken aan vertrouwen, van jezelf en naar de ander. Het zijn van een vrijer mens. Dat je in je werk als het er op aan komt je mening voor je houdt, je woorden inslikt. Dat je een droom of verlangen hebt, al heel lang, maar het er toch steeds maar niet van komt. Dat je vastloopt in relaties, met mensen van wie je houdt. Als je merkt dat de dingen niet vanzelf gaan en daarbij hulp wil.

Wat fijn is dat je een sessie niet tussen de regels door plant. Als het lukt, plan er wat ruimte om heen. Om er in rust naar toe te leven en daarna om de sessie te kunnen verwerken en op je in te laten werken.

Een sessie duurt een uur. De eerste sessie is natuurlijk een kennismaking en tegelijkertijd ga ik ook graag gelijk samen aan de slag. Is er geen klik dan hanteer ik een niet goed geld terug garantie.

Als we een traject of een sessie aan gaan met elkaar, bied ik twee vormen van betalen aan. De eerste mogelijkheid is om aan het eind te bepalen hoeveel jij de sessie of een traject waard vindt. Dat jij geeft wat je passend vindt. Daarin kan ik richtlijnen meegeven als dit prettig is. De andere vorm is een vast tarief die je hieronder treft. Uiteindelijk vind ik het belangrijk dat je komt, en zou ik niet willen dat financiële beperkingen dit belemmeren. Mocht dit het geval zijn, dan vinden we daar ongetwijfeld een tussenweg in. Over de beweegredenen van dit alles heb ik geschreven in een blog: je geld of je leven?

Privé: 95 EURO (inclusief 21% btw)
Werkgever: 125 EURO (exclusief 21% btw)

Tijdens coach sessies of als ik werk met groepen, werk ik ook vaak met het lichaam. In onze samenleving zitten we veel met onze aandacht in het hoofd. Met lichaamswerk verruim je het aandachtsveld door het lijf erbij te betrekken. Je lichaam weet namelijk heel goed wat je als mens nodig hebt. Met fysieke oefeningen leer je signalen van je lichaam (steeds beter) herkennen. Deze signalen uiten zich in de vorm van sensaties en gevoelens. Daarmee geeft je lichaam raad in wat je nodig hebt en werkt inzichtgevend. Dat wat je met je hoofd vaak nog niet hebt bedacht.

Elk mens heeft zo zijn eigen patronen ontwikkeld in het leven. In zo’n patroon zit een blinde vlek of een blokkade zo je wil. Daar kun je cognitief naar kijken vanuit het mentale bewustzijn, het denken. Ook kun je vanuit je lijf, vanuit het meer onderbewuste, naar het patroon kijken. Die blinde vlek manifesteert zich namelijk niet alleen in een denkpatroon, maar ook fysiek in je lijf. Stress in je schouders of de knoop in je buik, zoals ieder wel kent. Vaak ontstaan deze patronen al op jonge leeftijd. Stel je het volgende maar eens voor. Een kind raakt bij de geboorte verstrikt met een navelstreng om zijn nek. Dit is zo’n overweldigende sensatie dat het kind “wegvlucht uit het lijfje” om die pijn niet te voelen. Bij elke spannende situatie in het leven, zal deze mens de neiging ervaren om uit het lijf te gaan; een dromer geboren. Een ander voorbeeld is een klein meisje dat vol leven op haar vader afspringt. Levensenergie of sexualiteit en liefde zijn voor een kind één en hetzelfde. Die vader schrikt van die sensaties die het meisje meebrengt en houdt het af. Het kind voelt zich niet erkend in haar vraag naar liefde en gaat andere wegen zoeken, het gaat presteren. Ook hier is een patroon geboren. Patronen zitten in het handelen van elk mens en zitten opgeslagen in het lijf. Met deze patronen heb je te dealen als mens en ben je onvrij en houd je jezelf gevangen. Hier uitbreken is spannend omdat je niet weet wat er gaat gebeuren, en omdat je bang bent dat het “trauma” zich herhaalt. En toch ervaren mensen een verlangen om hier uit komen. Het zijn je diepste gevoelens, je zielsverlangens die zich er mee bemoeien. Iedereen kent die ook. Diep van binnen wil namelijk vrij leven en die verlangens volgen, letterlijk met hart en ziel. Met lichaamswerk kun je hier vrijer in worden.

Dat kan. En tegelijkertijd is het net zo goed luchtig, bevrijdend en prettig. Net als dat je gaat sporten of wandelen. De opgebouwde spanningen in je lichaam kunnen vrij komen wat een heerlijk gevoel is. Dan stroomt de energie vrij door je lichaam. Daarbij vindt er altijd afstemming plaats in wat passend is. Het altijd wonderlijk om te zien dat de gevoelens en sensaties die vrijkomen bij het lichaamswerk, passend zijn bij de ontwikkeling waar diegene is. Je lichaam weet eigenlijk precies wat goed voor je is.