Tom van der Linde

Coach in Leven en Werk

  • Open en eerlijk, helder en scherp – ik geef terug wat ik ervaar en zal confronterend zijn.

  • Zoeker – kan jou op je weg helpen zoeken en vinden.

  • Beweeglijk – we gaan niet alleen praten over, maar ook ervaren.

  • Diepgang en waarheid – ik help je jouw diepgang te vinden.

  • Humor, lol en creatief – we gaan buiten de kaders.

Open, kwetsbaar en eerlijk
Zonder gordijnen,
Open als ik ben,
Kwetsbaar in zicht,
Niets te verbergen,
De eerlijkheid waar voor ik zwicht.
Zoek en vind
Ik was het kwijt en ik meed,
Ik zocht en ik vond,
Verder zoeken is waar het toe leidde,
En vinden is wat ik vond.
Bewegen
Mijn lijf wil bewegen,
Dansen uit het stramien,
Bewegen in de vrijheid,
Ik dans ik word gezien.
Helder en scherp zien
Voor me zie ik het. Mijn zintuigen registreren, mijn geest neemt waar, ik zie het voor ogen. Ik zie mezelf, ik zie de ander. Ik zie het in al zijn gebaar.
Diepgang, waarheid, essentie
Wat een rijkdom wat een diepte,
Hoe zit het, hoe werkt het, hoe zit het,
Waarom, waarom, waarom,
Laag, na laag, na laag,
In elke laag eenzelfde waarheid,
De essentie nabij.
De wijze lachspiegel – Humor, lol en creatief
Daar sta ik dan,
Zoeken, zoeken, zoeken,
De frons van diepgang,
Raakbaar in al mijn kwetsbaarheid,
Open ogen, ogen geopend.
Op zoek naar waarheid.
De spiegeling van mijn mondhoek trekt scheef,
Een gekke bek op komst,
Van de één komt de ander,
Op z’n kop en andersom,
Een lach, een lol, wat is het leven prachtig,
Het serieuze wordt luchtig,
Het leven wordt vol.

Je weg als mens

Als er iets is wat ik fascinerend vind in het leven, is het de weg die we afleggen als mens. Daar was ik me eerst niet zo bewust van, ik deed gewoon.

 

Ik groeide op in een gezin van vier. Belandde vanuit de middelbare school, op de HTS en daarna heb ik bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Ik ging aan het werk op een scheepswerf, waar de combinatie van technische en bedrijfskundige kennis goed tot zijn recht kwam. Na een paar jaar in verschillende rollen aan het werk geweest te zijn, liep ik vast. Er werden beslissingen om me heen genomen, ‘over mensen’, die indruiste tegen alles waar ik voor stond. Maar waar stond ik dan precies voor? Dit was ook de periode dat mijn vader ernstig ziek was, ik onbeantwoorde liefde trof, en een spiritueel boek las wat een totaal andere zienswijze had, dan dat ik tot dan toe kende.

Dit alles deed me realiseren dat ik vrij onbewust door het leven ging. Ik belandde letterlijk van het een in het ander, zonder me echt af te vragen of dit diep van binnen kloppend was. Ik besloot te gaan zoeken, ondanks dat ik nog steeds hetzelfde werk deed. Ik had geleerd dat ik dit eigenlijk helemaal niet wilde, maar wat dan wel? Ik had mijn ontslag al genomen en uiteindelijk ben ik toch gebleven. Ik durfde niet de grote sprong, in het onbekende, het diepe te nemen.

Via een coach leerde ik dat de verlangens in mijn onderbuik, niet meer strookte met de wereld waar ik in leefde. Ik zocht diepgang, in mijn gevoelens, in de wereld van de tradities en spiritualiteit, zingeving dus. Na enkele sessies gaf de coach me een advies: “Tom, als coach mag je eigenlijk geen advies geven, maar als ik je huidige werk en wereld zie, met de verlangens die in je onderbuik zich roeren, adviseer ik je om dit te doen”. Ze legde een folder op tafel van het ITIP. Ik wist het meteen, hier moet ik zijn. Het ITIP is een school van leven en werken. “Daar”, zei de coach, “ga je wel vinden en ontdekken wat je verder wil met je leven.”

Ze had gelijk. Ik voelde me helemaal thuis in de Opleiding van het ITIP en ik heb er geleerd dat ik mensen wil begeleiden in het vinden van hun weg als mens. Dat je leeft vanuit je eigen verlangen. Dat je de talenten die je hebt, inzet en vorm geeft in de wereld. Dat je daarin uniek bent, jij met al je verlangens en talenten, daar is er maar één van, en dat ben jij. Daarin je weg vinden in het leven, een wonderlijk avontuur, daar kan ik echt van genieten. Het begeleiden van mensen in hun weg als mens, is wat ik het liefste doe.