Tom van der Linde

Coach in Leven en Werk

  • Open en eerlijk, helder en scherp – ik geef terug wat ik ervaar en zal confronterend zijn.

  • Zoeker – kan jou op je weg helpen zoeken en vinden.

  • Beweeglijk – we gaan niet alleen praten over, maar ook ervaren.

  • Diepgang en waarheid – ik help je jouw diepgang te vinden.

  • Humor, lol en creatief – we gaan buiten de kaders.

De weg die we als mens afleggen vind ik mooi en bijzonder. Elk mens is uniek, een logisch en wonderlijk gegeven tegelijkertijd. Hoe heftig een situatie ook kan zijn in waar je staat of vandaan komt, je hebt er mee om te gaan en je weet niet waar het toe leidt. Dat kan beklemmend en spannend voelen. En ook kan er benieuwdheid en een bepaalde nieuwsgierigheid zijn.
Je weg als mens, met al je talenten en verlangens, die steeds beter vorm krijgen door alle worstelingen heen. Dienstbaar kunnen zijn aan jezelf en van daaruit naar de ander, is mijn uitgangspunt tijdens de sessies. Dit werk doe ik vanuit liefde naar de mens en ieders weg, met veel lol, nuchterheid en diepgang tegelijkertijd. Voor mij is er niets mooiers om er bij te mogen zijn als iemand weer een stapje verder maakt op zijn pad. Graag loop ik een stukje met je mee.

Open, kwetsbaar en eerlijk
Zonder gordijnen,
Open als ik ben,
Kwetsbaar in zicht,
Niets te verbergen,
De eerlijkheid waar voor ik zwicht.
Zoek en vind
Ik was het kwijt en ik meed,
Ik zocht en ik vond,
Verder zoeken is waar het toe leidde,
En vinden is wat ik vond.
Bewegen
Mijn lijf wil bewegen,
Dansen uit het stramien,
Bewegen in de vrijheid,
Ik dans ik word gezien.
Helder en scherp zien
Voor me zie ik het. Mijn zintuigen registreren, mijn geest neemt waar, ik zie het voor ogen. Ik zie mezelf, ik zie de ander. Ik zie het in al zijn gebaar.
Diepgang, waarheid, essentie
Wat een rijkdom wat een diepte,
Hoe zit het, hoe werkt het, hoe zit het,
Waarom, waarom, waarom,
Laag, na laag, na laag,
In elke laag eenzelfde waarheid,
De essentie nabij.
De wijze lachspiegel – Humor, lol en creatief
Daar sta ik dan,
Zoeken, zoeken, zoeken,
De frons van diepgang,
Raakbaar in al mijn kwetsbaarheid,
Open ogen, ogen geopend.
Op zoek naar waarheid.
De spiegeling van mijn mondhoek trekt scheef,
Een gekke bek op komst,
Van de één komt de ander,
Op z’n kop en andersom,
Een lach, een lol, wat is het leven prachtig,
Het serieuze wordt luchtig,
Het leven wordt vol.

Je weg als mens

Als er iets is wat ik fascinerend vind in het leven, is het de weg die we afleggen als mens. Daar was ik me eerst niet zo bewust van, ik deed gewoon.

 

Na de middelbare school ben ik HTS Werktuigbouwkunde gaan doen en daarna heb ik bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Ik ging aan het werk op een scheepswerf, waar de combinatie van technische en bedrijfskundige kennis goed tot zijn recht kwam. Na een paar jaar in verschillende rollen aan het werk te zijn geweest, liep ik vast. De plek paste niet meer bij mij en ik niet meer bij de plek. Maar wat dan wel? Waar stond ik eigenlijk voor? Dit was ook de periode dat mijn vader ernstig ziek was, ik onbeantwoorde liefde trof, en een boek las wat een totaal andere zienswijze had, dan dat ik tot dan toe kende.

Dit alles deed me realiseren dat ik vrij onbewust door het leven ging. Ik belandde letterlijk van het een in het ander, zonder me echt af te vragen of dit van binnen kloppend was. Ik besloot te gaan zoeken, ondanks dat ik nog steeds hetzelfde werk deed. Ik had geleerd dat ik dit eigenlijk helemaal niet wilde en uit te vinden had wat ik wél graag zou willen. Ik had mijn ontslag zelfs al genomen en uiteindelijk ben ik toch gebleven. Ik durfde niet de grote sprong, in het onbekende, het diepe te nemen.

Via een coach leerde ik dat de verlangens voelbaar in mijn onderbuik, niet meer strookte met de wereld waar ik in leefde. Ik zocht diepgang en was benieuwd hoe het leven in elkaar stak (nog steeds overigens:-). Via een coach kwam ik terecht bij het ITIP, school voor leven en werk.

Ik voelde me helemaal thuis in de Opleiding van het ITIP en ik leerde dat ik mensen wil begeleiden in het vinden van hun weg als mens. In het leven van hun leven, met alles er op en eraan. Halverwege die opleiding besloot ik het roer om te gooien en mijn baan op te zeggen. Nu doe ik wat ik het leukste vind en heb ik mijn eigen praktijk. Hoe het leven in elkaar steekt weet ik nog steeds niet. Wel leef ik mijn leven een stuk bewuster en voluit, met vallen en opstaan zoals ieder van ons. Ik geniet van het avontuur en het werk wat ik doe.