Onlangs heb ik twee enorm leuke workshops gegeven over vitaliteit. Dit was één van de thema’s op een inspiratiedag georganiseerd door Ynnovate voor de gemeente Westvoorne. Een mooie start was het van een organisatie ontwikkeltraject. De mensen konden zich inschrijven voor workshops over cultuur, talent, dienstverlening én vitaliteit dus.

En wat is nu vitaler dan een kind?! Laten we nu allemaal kind geweest zijn en misschien nog wel zijn, ook als volwassen. Al wandelend in het mooie bos- en duingebied zijn we hier op ingegaan. Iedereen in de groep deelde hoe hij of zij vroeger als kind helemaal in zijn of haar element was. (Leuke zelfoefening: vraag je maar eens of hoe jij helemaal in je element was als kind. Hoe was je? Hoe voelt dat? Ken je dat nog steeds?). Van hutten bouwen tot boekjes lezen, spelen in de bunkers, hele dorpen werden gemaakt in de bossen en ook stiekem appels plukken nadat je het slootje overgesprongen was. De mooiste momenten waren als je de twinkeling in de ogen van de mensen zag, het speelse, de levendigheid! Daar was het allemaal om te doen, die twinkeling. Werken met een twinkeling in je ogen.

Al wandelend werd er in tweetallen over doorgesproken, vervolgens zijn we nog een tandje verder gegaan en hebben we “Schipper mag ik overvaren” gespeeld. Leuk om weer even helemaal kind te zijn! Misschien denk je nu wat heeft dit in vredesnaam met werk te maken? Nou meer dan je denkt. Stel je maar eens voor dat je met al die levendigheid je werk doet. Met twinkelende ogen dus. Dat het een groot plezier is, dat je de eerlijkheid die je als kind had ook inzet op je werk. Dat je de vrijheid voelt die je ook voelde toen je kind was, en dat als je aan het werk bent. We zijn geëindigd met de vraag hoe je dit nu vast kan houden. Hoe kun je het het speelse, het levendige blijven voeden op je werk? Voor de één is dat een uurtje wandelen in de pauze, de volgende moet contact leggen met mensen en voor de ander is het sport of dans. Om zo weer spelend aan het werk te kunnen. Heel blij dat ik deze klus kon doen. Heerlijk gespeeld en ook serieus gewerkt natuurlijk;-)