Hollen of stilstaan?! – 4 avonden lichaamswerk – Oktober en november 2023

Hollen of stilstaan?! | Je lichaam als ingang voor persoonlijke ontwikkeling – groep 3

 • Ben je zo druk dat je zelfs moet haasten om naar yoga te gaan?
 • Merk je ook dat de wereld op z’n kop staat en je je afvraagt: waar sta ik?
 • Vind je het lastig om te voelen wat je echt wilt, of zit je in je hoofd?
 • Loop je rond met een vraag waar je maar niet uit komt?
 • Of wil je jezelf graag verder persoonlijk ontwikkelen?

We leven in een tijd van veel informatie, veranderingen en allerlei sociale rollen. Er is zo veel, en je kunt aan zoveel voldoen, dat je jezelf gemakkelijk voorbij holt. Als je niet oppast verlies je jezelf.
Met alles wat er gebeurt in je leven, is het noodzaak om af en toe stil te staan. Je af te stemmen op jezelf, zodat je weer kunt voelen waar jij behoefte aan hebt. Dat je weet waarvoor je staat en waarvoor je gaat. En als het even kan, dat je zelfs weer bruist van energie.
In oktober gaan we hier mee aan de slag! Bewust én actief. Hoe? Met energetisch/emotioneel lichaamswerk gaan we naar de kern van wat er bij jou aan de orde is.
Vier avonden met een heldere opbouw om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Je voelt je vitaal en weet beter wat je wilt.

Lichaamswerk – wat is dat?

Energetisch lichaamswerk is werken met de directe ervaring van gevoelens, emoties, spanning en ontspanning, rust en onrust. Door het lijf te activeren krijg je vanuit je lichaam door wat er in jou speelt. Je hebt je aandacht erop te vestigen, je hoeft er niet over na te denken, het gebeurt in je lijf. Je krijgt contact met dat wat wat onder de oppervlakte al aanwezig is. Lichaamswerk helpt je (weer) te ervaren waar je nu staat en wat je te doen hebt.
We werken met een groep van circa 8-12 deelnemers, onder begeleiding van Tom en Wouter.
Het fijne van een groep is dat je leert van elkaar en dingen in elkaar herkent. Onze ervaring is dat mensen het leuk vinden om dit gezamenlijk te doen.

Voor wie?

Voor iedereen, -wel of geen ervaring met lichaamswerk- het levert altijd inzicht op. Herken jij je in 1 of meer van de volgende situaties? Geef je op of stel je vraag.

 • Het leven is druk en je wilt stilstaan bij jezelf.
 • Het lijkt er op dat je vooral praat en denkt en wilt juist ervaren, voelen en doen.
 • Je hebt het verlangen jezelf beter te leren kennen.
 • Je voelt je lusteloos en je wilt je weer energiek en spontaan voelen.
 • Individuele 1 op 1 coaching heb je gehad en je wilt graag in een groep aan de slag.
 • Grenzen aangeven is lastig voor je en je wilt dat onderzoeken.
 • Je hebt een persoonlijk vraagstuk wat je uit wil zoeken.
 • Je wilt uit je hoofd en naar je gevoel.
 • Je voelt dat je vol raakt of moe wordt van contact met anderen en wilt dat onderzoeken.

Wat levert het op?

Je lichaam en geest komen in balans. Je wordt energieker, levenslustig en je zit lekkerder in je vel. Het geeft inzicht in je lichaam en daarmee in jezelf, waardoor je beter weet wat je wilt en wat je te doen staat in jouw dagelijks leven.

Je wordt er rustig en aanwezig van. Je kan gaan stralen en je levenslustiger voelen. Je zit lekkerder in je vel. Het geeft inzicht in jezelf en weet beter wat je wilt. Je bent een leuker en spontaner mens.

Meld je aan – stel een vraag
Programma
Praktische info
 • Wanneer:
  • Groep 3: 4 oktober, 25 oktober, 15 november en 29 november 2023
  • Groep 4: 24 januari, 14 februari, 6 maart en 27 maart 2024
 • Tijd: 19.30 – 22.00 uur
 • Locatie: Centrum Europaplein, Europaplein 127, 1079 AX in Amsterdam (tegenover de RAI)
 • Kosten: 200 euro inclusief btw
De ruimte
De begeleiders

De ervaringen van vorige deelnemers

Floor

Het is verrijkend om te ervaren dat in contact staan met je lijf deuren opent om barrières en verlangens beter te leren voelen.

“Ik heb deze serie avonden met Tom en Wouter als heel waardevol ervaren. Het is verrijkend om te ervaren dat in contact staan met je lijf deuren opent om barrières en verlangens beter te leren voelen. Een oefening die mij erg geraakt heeft was een opstelling waarbij ik mijn eigen lichaamshouding en verlangen gereflecteerd zag in dat van een andere deelnemer. Door op deze manier met een afstandje naar mijzelf te kijken en dit te doorvoelen, kwam veel los, ook in de dagen erna. Tom en Wouter zijn bevlogen en betrokken begeleiders. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld, werken vanuit hun hart, en zijn niet bang om hun eigen ervaringen en processen te delen wanneer dit bijdraagt aan de groep. Heel fijn was ook dat zij de avonden aanpasten aan wat de groep nodig had of wat er tijdens de avond ontstond. Ik heb ook veel gehaald uit het contact met de andere deelnemers. De avonden vonden plaats in een klein groepsverband, en al snel (vrijwel direct) ontstond er een prettige veilige sfeer waarin we zeker ook leerden van elkaar. Het is ontroerend om het proces van de andere deelnemers van zo dichtbij mee te mogen maken, en ik putte er ook moed uit om in mijn eigen proces te duiken. Voor mij was het de eerste echte aanraking met lichaamswerk, en dit is een pad dat ik zeker verder wil gaan bewandelen. Aan Wouter, Tom en de andere deelnemers, veel dank voor deze mooie avonden!”

– Floor –

Marloes

We gaan door voor een vervolg, want zoals ik zei aan het einde van de sessies: “ik vind het best leuk om met mijzelf bezig te zijn”.
Met Wouter, Tom en een hele fijne deelnemersgroep ben ik het avontuur aangegaan om eens wat meer naar mijzelf te kijken. Wie ben ik, wat zit er onder mijn leemlaag en waar kan ik nog in ontwikkelen? Ik startte zonder hier een duidelijk beeld bij te hebben, maar al na sessie 1 waren de inzichten overduidelijk. Doordat Wouter en Tom zich ook kwetsbaar opstellen creëren ze een prettige sfeer. De lichaamsgerichte oefeningen hielpen mij om naast het analyseren over jezelf even weer terug te komen in het zijn. Daar ontstonden de meeste inzichten, door te voelen. We gaan door voor een vervolg, want zoals ik zei aan het einde van de sessies: “ik vind het best leuk om met mijzelf bezig te zijn”.

– Marloes –

Yvara

Het was waardevol om wat dieper in mijn lijf te kijken, maar ook simpelweg bewust mijn lijf te voelen.

Vier hele mooie avonden waarbij Tom en Wouter een fijne vertrouwde omgeving creëren. Door zichzelf ook kwetsbaar op te stellen voelt het fijn om jezelf te kunnen zijn. Het was waardevol om wat dieper in mijn lijf te kijken, maar ook simpelweg bewust mijn lijf te voelen. Met de verschillende lichaamsoefeningen benaderde ik mijn lijf op een andere manier en werd mij bewust van blokkades in mijn lijf. Ingenestelde emoties. Na sommige avonden had mijn lijf ook nog de dagen erna nodig om de bewustwording van deze blokkades te verwerken.
De serie avonden waren voor mij samengevat: verlichting.” 

– Yvara –

Michiel

Tijdens de 4 avonden ben ik dichterbij deze emotie gekomen en heb ik dieper kunnen voelen wanneer het naar boven komt en waar het blokkeert.

“Ik ben de cursus ingegaan om meer te gaan voelen wat er in mij leeft. Vooral het thema opgekropte woede was iets waar ik bewust naar wilde kijken en voelen wat daar zit. 

Tijdens de 4 avonden ben ik dichterbij deze emotie gekomen en heb ik dieper kunnen voelen wanneer het naar boven komt en waar het blokkeert. 
Ik heb de groep als heel veilig, open en dapper in het delen ervaren en de begeleiding ook als veilig en mooi intuïtief. Wouter en Tom voelen goed aan wat er nodig is in het moment. 
Ik verheug mij op het vervolgweekend waarin ik weer een volle dag kan voelen en verbinden met diepere lagen en emoties.”
– Michiel –

Ely

Niet precies wetende wat mij te wachten stond zorgde juist voor een waardevolle cursus die mij mooie inzichten heeft gegeven.
“Niet precies wetende wat mij te wachten stond zorgde juist voor een waardevolle cursus die mij mooie inzichten heeft gegeven. Een warm gevoel bij het instappen wat mij energie gaf om er met volle overgave in te gaan en zo meer over mezelf te leren ontdekken. Verbinding maken met jezelf en met anderen is wat ik iedereen zou aanraden.”

– Ely –

Jan

Door te werken met die inzichten ben ik weer een stuk bewuster geworden van mijzelf.
“Samen met 5 andere deelnemers heb ik het traject Hollen & Stilstaan gedaan met Wouter en Tom als facilitators. In een veilige omgeving en met lieve andere deelnemers experimenteren met lichaamsgericht werk; wat voel ik, wat leeft er in mijn onbewuste zelf en welke maskers heb ik mij zoal eigen gemaakt gedurende mijn leven. Door te werken met die inzichten ben ik weer een stuk bewuster geworden van mijzelf. Ik geloof heel erg in de body&mind koppeling en kan dit traject aanbevelen!”

– Jan –

Noortje

Ik heb mij erg gedragen, gezien en op mijn gemak gevoeld bij Tom, Wouter en onze groep.

“Alleen de titel sprak mij al erg aan. Hollen of stilstaan, een vraagstuk waar we allemaal van weten dat we vaak vooral hollen en te weinig stilstaan, ik in ieder geval. De avonden samen waren een enorm fijne en mooie ervaring waarin we stilstonden bij onszelf en onze verhouding tot anderen. De combinatie van lichaamswerk, naar binnen keren en juist naar buiten keren richting anderen, zorgde ervoor dat er veel mij bij los kwam. De samenwerking tussen Tom en Wouter werkt heel goed. Ze zijn heel open, toegankelijk, vullen elkaar aan en weten goed op de groep in te spelen. Dit alles zorgde ervoor dat ik de ruimte voelde om nog een stukje dieper te gaan en mij open te stellen wat er vanbinnen bij mij speelt. Ik heb mij erg gedragen, gezien en op mijn gemak gevoeld bij Tom, Wouter en onze groep.”

– Noortje –

Ceriel

Waar ik ook goed op reageerde is het letterlijk van mij afslaan, waarbij veel emoties loskwamen, waarvan ik niet wist dat dit er nog was. Daar heb ik nog veel over gepraat naderhand

“Hollen of stilstaan, dit thema worstel ik eigenlijk al heel mijn leven mee. Stilstaan wilde ik niet, dus holde ik er maar vandoor. Maar eigenlijk is stilstaan het beste wat je kan doen. Hollen is o.a. weglopen van je emoties en gevoel. Je drukt dit weg, je voelt het in je lichaam, verkramping, goed zijn naar anderen, maar vooral niet je ware ik laten zien. Deze cursus heeft mij geholpen, om het goud van mijzelf, wie ik echt ben, wat mijn gevoel is, maar vooral waarvoor ik sta, in openbaarheid te brengen. De cursus laat je lichaamstaal te werk gaan, met directe feed back van mede cursisten en de coaches. Ik leerde de leemlaag (muur) van jezelf te ontleden, zodat ik mijzelf beter kan laten schijnen. Waar ik ook goed op reageerde is het letterlijk van mij afslaan, waarbij veel emoties loskwamen, waarvan ik niet wist dat dit er nog was. Daar heb ik nog veel over gepraat naderhand. De groep is snel heel hecht geworden waardoor het allemaal heel vertrouwd voelde. Ik vond het heel fijn en leerzaam en een echte investering voor mijzelf. Dank Tom en Wouter! Maar ook de andere cursisten voor de openheid en vertrouwen in elkaar!”

– Ceriel –

Themadag: Vrijheid en je patronen – Herfst

Herfst eendaagse | Bevrijdend inzicht in je patronen

In de zomerretraite hebben we gewerkt met diepe angsten die op de achtergrond bepalend zijn voor je gedrag. Zo bepalend dat het beklemmend werkt en jouw spontaniteit beperkt in je dagelijkse gang van zaken. Het mythische verhaal van Krishna en de slang laat zien hoe angst je als een slang in de greep kan houden, het leven letterlijk uit je “wurgt” en hoe hulp je kan bevrijden om weer spontaan als Krishna je leven te leven (lees meer in de blog hierover). De angst kent echter vele gezichten of “handlangers” zo je wilt. In deze najaar mini retraite gaan we hiermee aan de slag. Welke patronen (karma) heb jij in je leven die jouw belemmeren vrij te handelen en je tegenhouden om stralend met glimlach door je leven te gaan?

Met dit thema gaan aan de slag op de Bronhoeve: een oude landelijke boerderij, tussen de appel- en perenbomen, met een fijne zaal die sereniteit en rust biedt. Met een groep van max 12 personen maken we er een fijne dag van. Er is meditatie en visualisatie, een gong meditatie, ruimte voor creatie/expressie en ervaringsgerichte oefeningen, gevoed door een verhaal. Overdag werken we aan de hand van een programma bestaande uit diverse werkvormen rondom het thema. De avond staat in het teken van lekker eten, samen koken, gezelligheid en samenzijn. Als het even mee zit aan een kampvuur!

We zetten in op een inspirerende dag waarin je tot jezelf komt, inzichten opdoen en opgeruimd weer naar huis gaat.

N.B. deze retraite sluit aan op de vorige. Je kunt prima instappen als je daar niet bij was.

 • Wanneer: zondag 24 oktober van 9.00 – 20.00 uur | inloop 8.30 uur
 • Waar: De Bronhoeve.com | Ossenwaard 14 in Cothen
 • Kosten: 100 – 125 euro privé (betalen naar draagkracht) | 150 euro zakelijk | tarief vrijgesteld van BTW
 • Lunch en diner: inbegrepen, vegetarisch, lekker en gezond
Meld je aan – stel een vraag
De locatie
inspiratie tekst
Stilte retraite – winter

Winter eendaagse | Loslaten en omarmen

We kennen het allemaal: dat we vasthouden wat losgelaten dient te worden, en niet omarmen wat realiteit is. In de kleine dingen, maar ook in onze persoonlijke levensthema’s. Denk maar aan het verhaal van Cleopatra die zelfs baadde in ezelinnenmelk om haar schoonheid te behouden en haar ouderdom daarmee wilde verhullen. De grondtoon van deze retraite dag is dan ook vergankelijkheid. Leven vanuit het besef dat alles vergankelijk is en dat juist dat besef en van daaruit je leven leven, ruimte schept en “leven” geeft.

De dag zal deels in stilte zijn, we mediteren (geleid) en er zullen oefening zijn ter verdieping van en inspiratie voor je persoonlijke ontwikkeling. Met elkaar zijn we samen, en nabij datgene wat losgelaten mag worden in ons en bij de ander. We zetten in op ontspanning, een gevoel dat ruimte en een fijne dag. Er is een gong en klankschalen meditatie en we werken door de dag toe naar een ritueel.

Op 25 februari organiseer ik op een prachtige locatie deze eendaagse. De Bronhoeve: landelijk, in de open velden, met een fijne zaal die sereniteit en rust biedt. Met een groep van max 12 mensen zoeken we de stilte en diepte in onszelf op. Bovenal een liefdevol samenzijn.

De vertraging omarmd en de rust toegelaten, een goed begin van het jaar. Daar zetten we op in.
 • Wanneer: vrijdag 25 februari 10.00 – 20.00 uur | inloop 9.30 uur
 • Waar: De Bronhoeve.com | Ossenwaard 14 in Cothen
 • Kosten: 100 – 125 euro privé (betalen naar draagkracht) | 150 euro zakelijk | tarief vrijgesteld van BTW
 • Lunch en diner: inbegrepen, vegetarisch, lekker en gezond
Meld je aan – stel een vraag
Rust en stilte
Themadag: weerstand & verlangen – lente – voorjaar

Voorjaar eendaagse | Verlangen & weerstand

Uit de dagelijkse realiteit. Afstemmen op wat je graag wilt en onderzoeken waarom dat niet altijd lukt. Een dag gericht op bewustwording, ervaren, zelfontwikkeling en inspiratie. Echt contact en het vooral fijn hebben met elkaar.

In het voorjaar 2022 organiseer ik op een prachtige locatie een eendaagse over verlangen en weerstand. De Bronhoeve: landelijk, tussen de bloesembomen, met een fijne zaal die sereniteit en rust biedt. Met een groep van 8-12 mensen gaan we mediteren en verhalen delen. Er is ruimte voor creatie/expressie, contact maken en oefeningen gericht op ervaren (lichaamswerk). Alles in het teken van afstemming op jezelf, je verlangens, “wat wil ik?” En waarom lukt dat niet altijd, je tegenstemmen of weerstand die je ondervindt. Zelfonderzoek en jouw ontwikkeling. Doe je mee?

Overdag werken we aan de hand van een programma bestaande uit diverse werkvormen rondom het thema: ‘Wat wil ik eigenlijk echt? En wat heb ik te overwinnen’. De avond staat in het teken van lekker eten, samen koken, gezelligheid en samenzijn. Als het even mee zit aan een kampvuur!

Opgeladen en voldaan. Met nieuwe zelfinzichten en geïnspireerd weer naar huis. Daar zetten we op in!
 • Wanneer: voorjaar 2022 (exacte data volgen) van 10.00 – 21.00 uur | inloop 9.30 uur
 • Waar: De Bronhoeve.com | Ossenwaard 14 in Cothen
 • Kosten: 100 – 125 euro privé (betalen naar draagkracht) | 150 euro zakelijk | tarief vrijgesteld van BTW
 • Lunch en diner: inbegrepen, vegetarisch, lekker en gezond
Meld je aan – stel een vraag
De locatie
Zo was het een vorige keer
Themadag: Je plek innemen – zomer

Zomer eendaagse | Je plek innemen

Zomer: de tijd van volle bloei, veel energie, naar buiten gericht en expressie. Zoals iedere bloem schoon is van zichzelf en het boeket tot een kleurrijk geheel maakt. Zo is het in de natuur en zo is het ook met ons als mens. Kortom: een tijd van je plek innemen.

Deze dag gaat over kleur bekennen, contact maken met wie je bent, jezelf zijn en jezelf ook in de wereld zetten. Daarbij zullen we kijken naar archetypes. Welke rol of functie neem jij in, of heb je in te nemen?

Met deze thema’s gaan aan de slag op de Bronhoeve: een oude landelijke boerderij, tussen de appel- en perenbomen, met een fijne zaal die sereniteit en rust biedt. Met een groep van max 12 personen nemen we onze plek in. Er is meditatie en visualisatie, ruimte voor creatie/expressie en ervaringsgerichte oefeningen. Overdag werken we aan de hand van een programma bestaande uit diverse werkvormen rondom het thema. Aan het einde van de dag is er een gong meditatie, waarin alle inspiratie in rust mag doortrillen. De avond staat in het teken van lekker eten, samen koken, gezelligheid en samenzijn. Als het even mee zit aan een kampvuur!

We zetten in op een inspirerende dag waarin je tot jezelf komt, inzichten opdoet en met jouw kleuren bekend weer naar huis gaat.

 • Wanneer: zomer 2022 van 10.00 – 21.00 uur | inloop 9.30 uur
 • Waar: De Bronhoeve.com | Ossenwaard 14 in Cothen
 • Kosten: 100 – 125 euro privé (betalen naar draagkracht) | 150 euro zakelijk | tarief vrijgesteld van BTW
 • Lunch en diner: inbegrepen, vegetarisch, lekker en gezond
Meld je aan – stel een vraag
Jouw kleur jouw plek
De locatie

Hoe anderen eerdere themadagen ervaren hebben

Ellis

Ik verwachte alleen wat meditatie en mindfulness!....Het was echter meer...

“Na alle drukte van alledag was ik echt toe aan een dag rust en retraite. Ik verwachte alleen wat meditatie en mindfulness! Dat leek mij heel fijn. Het was echter meer, fijne meditaties, tijd voor jezelf en ook meer inzicht in jezelf middels een verhaal en wat creativiteit en zelfonderzoek. Heerlijk gegeten en prachtige muziek. Het heeft mij erg goed gedaan.”

Ellis

Noortje

Wat Tom heel prettig doet is inspelen op zijn eigen gevoel en het gevoel van de groep.

“Ik vond de themadag (mini retraite) enorm fijn. Het was de eerste keer dat ik zoiets als dit volgde en zelf mediteer ik nog niet lang of veel. Het was een dag vol rust, bezinning, tijd voor jezelf en heerlijk eten. Wat Tom heel prettig doet is inspelen op zijn eigen gevoel en het gevoel van de groep. Door een mooie afwisseling van verschillende meditaties word je uit je dagelijkse sleur gehaald en teruggebracht naar het moment.”

Noortje

Job

Ik had het niet verwacht, maar Tom heeft me kanten van mezelf laten zien die dieper zaten dan ik dacht.

“Als leek in de wereld van meditatie en retraites wist ik van tevoren niet of dit iets voor mij was, maar dankzij de warme begeleiding van Tom werd dit een hele bijzondere dag. 

Ook de prachtige locatie gaf veel rust en ruimte voor nadenken. Ik had het niet verwacht, maar Tom heeft me kanten van mezelf laten zien die dieper zaten dan ik dacht. Zeer aan te raden, al is het bijna alleen al om de rust van de locatie en het lekkere eten.”

Job

Debby

Voor mij een dag loskomen van het leven van alledag.

“De mini retraite met Tom was voor mij een dag loskomen van het leven van alledag. Even in een andere omgeving zijn, zonder prikkels en afleiding. De meditaties zijn laagdrempelig, iedereen kan het doen. De gongmeditatie was hemels. Net als het heerlijke eten. Gun jezelf een dag vol rust op een mooie landelijke locatie!”

Debby

Aanmelden voor een themadag, workshop of stel een vraag

Vul het formulier hiernaast in om je aan te melden of om een vraag te stellen. Ik zal vervolgens contact met je opnemen.

Dank voor je bericht. Het is verzonden. Ik neem contact met je op.
Er is iets misgegaan met het versturen van je bericht. Probeer het later nog eens of stuur een email naar: tom@tomvanderlinde.nl