Wat er zo mooi is aan het werk dat ik doe, is dat ik werk vanuit het zielsverlangen van de mensen die bij me komen. Daar naar opzoek, en daar gehoor aan geven, is de essentie waar het voor mij over gaat. Dat kan een heel avontuur zijn, een ontdekkingsreis, het volgen van je dromen. Zelf werk ik, naast het begeleiden van mensen in leven en werk als coach, ook in de horeca. Een heel leuk koffietentje wat De Ontdekking heet. Altijd al eens willen doen en nu past het heel goed met het opzetten van mijn coach praktijk. Gister kwam ik na een lange dag werken thuis en heb ik de herhaling van Wie is de Mol? gekeken. De finalisten zijn inmiddels bekend en ook de mol lijkt zich niet meer te kunnen verstoppen. Afgelopen nacht kwamen al deze ingrediënten tezamen in een droom. En als er iets mooi is in het werken met persoonlijke ontwikkeling, is het wel het werken met dromen. In mijn droom waren we klaar met werken. De mol Anne was inmiddels bekend en ze kon verklappen hoe ze haar mollenstreken tot uitvoer had gebracht. “Het was eigenlijk heel simpel”, zei ze. “Ik heb gewoon de leveranciers de hele tijd in de gaten gehouden, en daarbij was ik uit het zicht van het toneel en kon ik bij de bron het succes van de zaak al saboteren.” Terwijl Anne haar mollenstreken blootlegde, borrelden we als crew nog wat na. En daarbij betaalden we de hele tijd onze eigen rekening.

Wat dromen zo mooi maakt, in mijn beleving, is de symbolische taal die er in zit. Voor mij is een droom een boodschap van je diepste binnenste, je ziel. Wat mij de droom geeft is dat ik te letten heb op de voeding die ik tot me neem om te kunnen leven vanuit mijn verlangen, mijn droom. Zoals ik naar het leven kijk is elk mens uniek, en ontvouwt de mens zich als een klein groeiend plantje. Daarin lopen we synchroon met de natuur en is dit de tijd waar de groei nog rond het grondoppervlak is. Daarin is het belangrijk dat de voeding, de leveranciers in de droom, goed is. Het is niet voor niets dat het nu de tijd is van vasten en voorjaarsschoonmaak. Oftewel, als ik leef vanuit mijn verlangen, het neerzetten van mijn droom, een praktijk en mensen helpen in hun leven, heb ik zorg te dragen voor goede voeding. Dit vraagt discipline en alertheid. De mol haalt zijn streken uit als ik namelijk even niet oplet. Het gaat onbewust en daarin betaal ik de prijs. Het leven in ontdekking zal weinig succesvol zijn. Alles stroomt namelijk weg naar de mol.

Dit is niet alleen een fijne droom waar ik voor mezelf wat aan heb in mijn ontwikkeling. Het geeft ook prachtig weer waar je als mens mee te dealen hebt. Ga bij jezelf maar eens na hoe jouw persoonlijke “Wie is de Mol aflevering” eruit ziet? Welke deelnemers heb je allemaal? Je kent ze vast wel. Heb je ook een winnaar, zoals Jan in de échte Wie is de Mol? Of een filosoof a là Stine? Of ken je delen van jezelf als: de streber, het gevoelige meisje, de dromer niet te vergeten, de ‘ik doe het wel weer’ kant van jezelf, of de avonturier, de lolbroek…Elk mens heeft zo zijn eigen kanten, zijn eigen delen, zijn eigen stemmen, zijn eigen ikken. Vaak wordt de metafoor gebruikt van een bus. Elk mens heeft zijn eigen bus met verschillende ikken, en op verschillende momenten zit er een ander deel van jezelf aan het stuur. En andere delen zitten misschien wel nooit aan het stuur en zitten ver achterin de bus. Het kan voorkomen dat één van die stemmen wel erg lang aan het stuur zit, en zichzelf ziet als jij. Daarmee doe je jezelf alleen tekort, je bent namelijk een bus vol, je bent ze allemaal! Als je leeft vanuit je ziel, dan is elk deel van jezelf even waardevol en maakt het je tot een compleet en heel mens. En als er één stem het met name voor het zeggen heeft, heb je waakzaam te zijn, dan heb je te maken met een mol en betaal je een prijs.